• Paz. Eyl 8th, 2024

CezaHukuku.Org

Ceza Hukukunun İnternet Adresi

Bankacılık Zimmeti ve Kredi Dolandırıcılığı Sempozyumu

Byadmin

Mar 12, 2022

İstanbul Barosu Banka ve Finans Hukuku Komisyonu ile Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Açısından Bankacılık Zimmeti ve Kredi Dolandırıcılığı” Sempozyumu, 21.10.2017 Cumartesi günü Doğuş Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamide ZAFER, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan KILIÇ ve İstanbul Barosu Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Başkanı Av. S. Emre ÇOTUKSÖKEN’in açılış konuşmalarından sonra İstanbul Barosu Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Bşk. Yrd. Av. Ece ILDIR’ın başkanlığında “Yeni Yasal Değişiklikler ve İçtihadi Gelişmeler Çerçevesinde Bankacılık Zimmeti Suçu” başlıklı birinci oturuma geçildi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Asuman AYTEKİN İNCEOĞLU, basit bankacılık zimmeti suçunun unsurları açısından sorunlu noktalara değindi. 4603 sayılı Kanun sonrasında kamu bankalarında çalışanların da bankacılık zimmeti suçunun faili olabileceklerine dikkate çeken AYTEKİN İNCEOĞLU, bu suçun ayrıca düzenlenmesinin gerekliliğinin tartışılabileceğine dikkat çekti. Aynı oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman DURSUN ise, kredi tahsisi yoluyla bankacılık zimmetinin işlenebilirliğini, kredinin zaman, güven, risk (teminat) ve gelir unsurları çerçevesinde değerlendirerek, baştan itibaren kredinin geri dönmeyeceğine yönelik bir kastın bulunması gerektiğini vurguladı. Oturumun son konuşmacısı Av. Dr. Davut GÜRSES, bankacılık zimmeti suçuna dair Yargıtay kararlarını ele alarak hileli davranışlarla işlenen nitelikli zimmete dair içtihatları eleştirdi.

Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Başkanı Av. S. Emre ÇOTUKSÖKEN’in başkanlığında gerçekleşen ikinci oturumda Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamide ZAFER, genel olarak dolandırıcılık suçunun unsurlarını ve suçun, tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak amacıyla işlenmesi şeklindeki nitelikli halini değerlendirdi. Prof. ZAFER, söz konusu nitelikli halin çoğunlukla belgede sahtecilik yapılarak gerçekleştirildiğine ve bu konudaki özel gerçek içtima hükmüne dikkat çekti. Aynı oturumda İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Av. Hazal ALGAN, Yargıtay’ın kredi dolandırıcılığı suçunun, özellikle banka veya kredi kartında sahtecilik ve sahte banka veya kredi kartıyla yarar sağlama suçlarından ayrıldığı noktalara dair kararlarına değindi.

Ceza muhakemesi açısından bankacılık zimmetinin tartışıldığı ve İstanbul Barosu Banka ve Finans Hukuku Komisyonu G. Sekreteri Av. Ayça AKTOLGA ÖZTÜRK’ün başkanlık yaptığı son oturumda, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. E. Eylem AKSOY RETORNAZ bankacılık zimmeti suçu açısından, özellikle yakalama, arama ve elkoyma koruma tedbirlerinin gösterdiği özelliklere değindi. Oturumun devamında Av. Dr. Erkan SARITAŞ, bankacılık zimmeti suçunda özel soruşturma ve kovuşturma usulü ile hükümlerin infazını ele aldığı konuşmasında, zararın ödenmemesi halinde koşullu salıverilmenin uygulanmayacağına dair hükmü eleştirdi.

Sempozyum oturumları, soru-cevap ve teşekkür belgelerinin takdimiyle sona erdi.

Sempozyum videoları:

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir